کلینیک تخصصی حکیم

  • Info@hakimclinic.org
  • 02122238999 و 02188946643

پاپزشکی برای بیماران دیابتی

آسیب به پا یکی از عوارض ناشی از بیماری دیابت است و پاپزشکی برای بیماران دیابتی یک روش درمانی برای کاهش عوارض ناشی از این مشکل محسوب می شود. دیابت بیماری است که ممکن است در اثر عوامل مختلفی مانند علل ارثی، چاقی و موارد دیگری رخ دهد که خود به تنهایی شامل انواع مختلفی می شود.

در صورتی که فردی به دیابت مبتلا باشد، مراقبت از پا را باید در اولویت امور خود قرار دهد. مشکلات پا عارضه شایع این بیماری است. پاها ممکن است که در اثر دیابت آسیب دیده و امکان این وجود دارد که در اثر آسیب های عصبی فرد دیابتی حس پاهای خود را از دست بدهد.

چنانچه فرد اقدامات مراقبتی را به خوبی انجام دهد، می تواند از بروز مشکلاتی این چنین جلوگیری کند. پاپزشکی برای بیماران دیابتی بسیار مهم است و به آنها کمک می کند تا در نهایت از سلامت پاهای خود اطمینان حاصل کنند.

پاپزشکی برای بیماران دیابتی

به همین جهت در مقاله پیش رو قصد داریم تا ابتدا تعریف مختصری از دیابت ارائه داده و تاثیر پاپزشکی را برای پیشگیری یا درمان آسیب های ناشی از دیابت را مورد ارزیابی قرار دهیم.

دیابت چیست و چگونه بدن را تحت تاثیر قرار می دهد؟

دیابت یک بیماری مادام العمر است که در آن میزان قند بدن در تعادل نبوده و انواع مختلفی دارد. از جمله علائم این بیماری می توان به افزایش عطش، فراوانی ادرار و تکرر آن و همچنین خستگی اشاره کرد. دیابت دو نوع اصلی دارد.

دیابت نوع اول که بدن در این حالت انسولین کافی تولید نمی کند و دیابت نوع دوم که ممکن است که بدن انسولین کافی تولید نکند یا سلول های بدن نسبت به انسولین تولید شده واکنشی ندهند و ان را جذب نکنند.

عدم توانایی بدن در تولید انسولین یا مصرف بیش از حد آن توسط سلول های بدن سبب افزایش قند خون شده که با نام هیپوگلیسمی نیزشناخته می شود. در صورتی که قند خون به مدت طولانی بالا باشد، قند خون می تواند به اندام ها یا بافت های بدن مانند قلب، رگ های خونی، اعصاب، کلیه و چشم آسیب وارد کند.

از جمله عللی که ممکن است که در ایجاد انواع مختلف دیابت نقش داشته باشند می توان به سابقه خانوادگی این بیمای، اضافه وزن، عدم تحرک جسمی و رژیم غذایی ناسالم اشاره کرد.

چگونه دیابت به پا پزشکی ارتباط دارد؟

پاها در بیماری دیابت ممکن است که از دو طریق در معرض آسیب قرار گیرند. دیابت ممکن است که بر جریان خون تاثیر بگذارد یا سبب بروز آسیب های عصبی شود. زخم های به وجود آمده در اثر دیابت ممکن است با نوروپاتی( آسیب عصبی) یا بیماری های شریانی ( گردش خون ضعیف) همراه باشند.

این دو عامل می توانند تا 80 درصد خطر قطع عضو ناشی از زخم پا را افزایش دهند. پاپزشکی نقش مهمی در کنترل زخم های ایجاد شده در پا دارد و با ارائه درمان هایی از جمله دفع زخم، پانسمان و کاهش فشار می تواند سبب تسریع بهبودی زخم ها شده و خطر قطع عضو در بیماران دیابتی را کاهش دهد.

چرا آگاهی از پاپزشکی برای بیماران دیابتی حائز اهمیت است؟

عوارض ناشی از بیماری دیابت به آرامی و با گذشت زمان خود را نشان می دهند و معمولا فرد مبتلا به آن هنگامی از وجود این عوارض آگاه می شود که دیر شده است. به همین دلیل است که آموزش بیمار از ابتدا بسیار مهم است و باید یک روند مداوم باشد.

بهینه سازی کنترل قند خون در پا بسیار حائز اهمیت است و لازم است که این مورد به طور منظم چک شده و در صورت وجود مشکلی هشدارهای لازم به بیمار داده شود.

پاپزشکی برای بیماران مبتلا به دیابت

تمام بیماران مبتلا به دیابت باید حداقل سالی یکبار نزد پزشک متخصص مراجعه کرده و از او بخواهند تا پاهای آنها را معاینه کند. تشخیص به هنگام و جلوگیری از ایجاد زخم ها سبب پیشگیری از بروز آسیب ها و عوارض جدی تر می شود.

شاید شنیده باشید که دیابت ممکن است که سبب گانگرن یا بافت مرده و سیاه شود. بیشتر اوقات گانگرن ناشی از تاخیر در درمان آسیب های وارد شده به پا است.

پاپزشکی روزانه

مراقبت هایی که کمک به جلوگیری از بروز مشکلات و آسیب های پا در افراد مبتلا به دیابت می کند عبارتند از:

  • فرد مبتلا به دیابت باید روزانه پاهای خود را برای بررسی علائم تورم، قرمزی و گرما ارزیابی کند که وجود چنین علائمی می تواند نشانه ای از عفونت در پا باشد.
  • پاها را روزانه بشویید و بین انگشتان پا را به خوبی خشک کنید.
  • در صورتی که بین انگشتان پا رطوبت زیادی وجود داشته باشد، حتما اقدامات لازم برای برطرف کردن آن را انجام دهید.
  • پوست خشک را مرطوب کنید مخصوصا قسمت پاشنه های ترک خورده

چه زمانی لازم است که نزد متخصص پاپزشکی مراجعه کنید؟

متخصصان پاپزشکی متخصص مراقبت از پا و اندام های تحتانی هستند. چنین افرادی با مراقبت از پا و تشخیص مشکلات پا، مدیریت این عوارض را برعهده گرفته و روش های بهبودی را ارائه می دهند. اگر در پاهای خود مشکل گردش خون دارید یا پاهای خود را کمتر احساس می کنید حداقل سالی یکبار نزد متخصص قلب مراجعه کنید.

چنانچه در پاها خود احساس درد، ضعف، گرما، تورم  می کنید یا تغییر رنگی را در پوست خود مشاهده می کنید، بهتر است که از متخصصان پاپزشکی کمک خواسته و از روش های درمانی آنهابهره مند شوید.

پاپزشکی برای بیماران دیابتی

متخصصان پاپزشکی چگونه به بیماران دیابتی کمک می کنند؟

متخصصان پاپزشکی به طور خاص آسیب های عصبی را در پاهای بیماران دیابتی ارزیابی کرده و با شناسایی عوامل بروز خطر و ارزیابی سلامتی بیماران دیابتی به آنها در برنامه ریزی برای پیشگیری از وارد شدن آسیب های جدی به پا کمک می کنند.

از طرفی متخصصان پاپزشکی به بیماران دیابتی آموزش های لازم برای پیشگیری از بروز هرگونه زخم در پاها را توضیح داده و از این طریق آسیب های ناشی از بیماری دیابت را به حداقل میرساند.

چگونه از متخصصان پاپزشکی کمک بخواهیم؟

نخست لازم است که بیماران دیابتی سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک و افراد متخصص پاپزشکی قرار داده و لیستی از سوالات و نگرانی های خود را تهیه کرده و از پزشک خود بپرسند. برخی از مواردی که لازم است که با متخصص پا پزشکی در میان بگذارید شامل عبارت های زیر هستند:

اگر علائم نوروپاتی را تجربه کرده اید، از متخصص خود آزمایش عصبی یا تست های جامع بخواهید. این تست به شما کمک می کنند تا آسیب وارد شده را شناسایی کرده و از مشکلات ناشی از آسیب های عصبی بیشتر پیشگیری کنید.

از دیگر نکاتی که باید با متخصص پاپزشکی در میان گذاشته شود، نکات مربوط به رژیم غذایی است. از پزشک خود بخواهید تا رژیم غذایی سالمی را برای شما طراحی کند تا در نهایت آسیب های وارد شده به پا در اثر بیماری دیابت به حداقل برسد.

همچنین لازم است که با پزشک خود در مورد مراقبت هایی که لازم است که روزانه برای کاهش عوارض ناشی از بیماری دیابت انجام دهید، مشورت کرده و از او کمک بخواهید.

در نهایت باید بگوییم که بیماری دیابت اگرچه ممکن است که محدودیت هایی برای فرد بیمار به همراه داشته باشد، اما در صورتی که مراقبت های پزشکی مانند پاپزشکی به خوبی انجام شود، هیچ گونه خطری برای فرد مبتلا به آن به همراه نداشته و فرد می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.

Source: www.betterhealth.vic.gov.au, www.diabetes.co.uk

دیدگاه خود را بنویسید

09022238998
021-22238999
x