پای ورزشکاران از جمله نواحی آسیب پذیر اندام آنها به شمار می رود که در معرض خطرات و حوادث بسیاری قرار دارد. از آنجایی که فعالیت بدنی ورزشکاران بسیار زیاد است و باید انرژی مضاعفی را جهت گرم کردن و استفاده از تکنیک های ورزشی با سرعت بالا به کار ببرند، در برخی از مواقع ممکن است، به دلیل انجام حرکت های اشتباه مشکلاتی در پای آنها به وجود آید که این امر آسیب جزئی یا در برخی از مواقع حادی را استخوان پا، تاندون، ماهیچه ها و عضلات آنها به وجود می آورد.
مصدومیت ورزشی به دلایل متفاوتی رخ می دهد که ضعف در عضلات، تاندون ها، رباط ها، عدم گرم کردن صحیح قبل از فعالیت های شدید ورزشی، عدم تناسب اندام کافی، عدم انجام درست حرکات ورزشی و غیره ممکن است، سبب آسیب در پای ورزشکاران شود. جهت اطلاع از مشکلات پزشکی که ممکن است، برای ورزشکاران رخ دهد، مطالعه این مقاله به شما کمک می کند تا از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.
صدمات پزشکی چگونه ایجاد می شود؟
همانطور که می دانیم، هنگامی که ورزشکاران به طور مرتب شروع به ورزش حرفه ای می کنند، بیشتر از سایر افراد به آسیب های عضلانی و تاندونی یا شکستگی استخوان مبتلا می شوند. این صدمات ممکن است، برخی از افراد را به طور کامل از ورزش حرفه ای ناامید کند یا در برخی از مواقع آنقدر شدید باشد که افراد دیگر ورزش را ادامه ندهند.
با این حال ورزشکاران با انجام برخی از مراقبت ها این امکان را دارند تا این صدمات را تا حد زیادی کاهش دهند زیرا مزایایی که ورزش از لحاظ سلامتی برای افراد در بر دارد، بیشتر از آسیب های ورزشی به چشم می آید.
صدمات ورزشی به دلیل آموزش های نادرست در انجام تکنیک ها و بسیاری از ناهنجاری های ساختاری بدن رخ می دهند. یکی از شایع ترین و مهمترین علل ایجاد آسیبات در پای ورزشکاران آموزش های غیر صحیح و ضعیف است.
به عنوان نمونه بعد از تمرین سخت ورزشی به ۴۸ ساعت زمان جهت ترمیم و بهبودی عضلات نیاز است؛ در صورتی که ورزشکاران این زمان را صرف استراحت و توقف ورزش نکنند، به مرور زمان عضلات آنها تحلیل می رود و کارایی خود را از دست می دهد؛ در این صورت در اثر ضربه یا فشار به استخوان تاندون یا رباط های پا ممکن است، آسیب جدی وارد شود.
نحوه قرارگیری استخوان پا در بدن به گونه ای است که این آسیب ها بیشتر به مچ پا، زانو ها و ساق پا وارد می شود؛ در صورتی که افراد دارای انحرافات کف پا مانند کف پای صاف یا بیش از حد قوس دار و مشکلاتی نظیر طول ناهمواره پا باشند، آسیبات بیشتری به پای ورزشکاران وارد می شود.
در این صورت در هنگام دو و پیاده روی فشار بسیار زیادی به پای ورزشکاران وارد می شود که این امر به خودی خود سطح استقامت پا را کاهش می دهد و به مرور زمان خطر شکستگی در پاها را ایجاد می کند. ورزشکارانی که داری مچ پای بیش از حد سفت هستند، ممکن است، در اثر چرخش یا انجام حرکات ورزشی مفاصل آنها جا به جا شود که این عارضه مشکلات بسیاری را برای ورزشکاران ایجاد می کند.
چه شرایط ساختاری صدمات ورزشی را در پای ورزشکاران بیشتر می کند؟
ساختار پا تاثیر بسزایی در ایستایی بدن و تحرک آن می گذارد. افرادی که دارای ساختار سالمی در پا هستند، کمتر از سایرین دچار مشکلات و صدمات پا می شوند. این مشکلات به صورت زیر عنوان می شود.
لوردوز کمری: در این شرایط منحنی ستون فقرات به سمت جلو قرار دارد.
پاتلا آلتا: این ساختار به زانویی گفته می شود که بالاتر از حد متعادل در پا است.
زاویه Q بالا: این ساختار به گونه ای است که در آنها زانو ها به یک سمت کشیده می شوند.
افرادی که برخی از عضلات پای آنها بسیار قوی و برخی دیگر ضعیف هستند، ممکن است، بیشتر از سایرین در معرض آسیب های ورزشی قرار گیرند؛ به عنوان نمونه اگر عضلات چهار سر ران بسیار قوی باشد، ممکن است، همسترینگ کشیده یا پارگی عضله ران عقب را ایجاد کند.
چه آسیبات پزشکی ممکن است در پای ورزشکاران ایجاد شود؟
همانطور که گفته شد، پا یکی از اندام های بسیار مهم بدن است که در ورزش حرفه ای از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل مراقبت از این عضو بدن امری ضروری در ورزش به شمار می رود. در ادامه مقاله می خواهیم شما را با برخی از صدمات پزشکی شایع در پای ورزشکاران آشنا کنیم.
پارگی و کشیدگی تاندون ها و عضلات
در استخوان پا عضوی به نام رباط یا sprain وجود دارد که در اثر کشیدگی پا ممکن است، دچار آسیب یا پارگی شود. در مواقعی که استخوان ها در مفاصل جا به جا شوند، رباط های موجود در استخوان پاره می شوند. این پارگی در مچ پا و زانو ایجاد شده که در اثر آن مشکلات بسیاری نظیر درد، التهاب، تورم در پای ورزشکاران ایجاد می شود.
هنگامی که به این ناحیه از استخوان ها آسیب وارد می شود، مفاصل امکان حرکت ندارند و عضو آسیب دیده ثبات خود را از دست می دهد. کشیدگی تاندون ها زمانی رخ می دهد که آنها در برابر فشار های کششی که طی انقباضات عضلانی ایجاد شده اند، از خود مقاومت و استحکام نشان داده و این فشارها سبب پارگی تاندون می شود که این آسیب ممکن است، به صورت جزئی یا با درجه شدید تر ایجاد شود. پارگی تاندون اصولا با درد، گرفتگی عضلات و عدم توانایی در حرکت همراه است.
ایجاد درد در ساق پا
ساق پا یکی از قسمت های مهم بدن است که در معرض ضربه و صدمات مستقیم قرار دارد. هنگامی که استخوان بندی بدن افراد و ورزشکاران ضعیف باشد، با برخورد ضربه به ساق پا ممکن است، این ناحیه دچار شکستگی یا ضرب دیدگی شود.
در واقع عوامل متفاوتی مانند: دو نادرست، انجام تمرینات کششی غیر صحیح، استفاده از کفش نامناسب ورزشی، پرش از ارتفاع و بسیاری از مشکلات دیگر این عارضه را در پای ورزشکاران ایجاد می کند.
آسیب مربوط به تاندون آشیل
تاندون آشیل قسمتی از پا است که عضله پشت ساق یا گوساله را به پشت استخوان پاشنه پا متصل می کند. این عضله سبب می شود تا مچ پا به سمت عقب کشیده شود. هنگامی که افراد در ورزش هایی مانند دو یا پرش شرکت می کنند، امکان آسیب رسیدگی به تاندون آشیل وجود دارد.
در برخی از مواقع نیز این ناحیه دچار التهاب می شد که در این صورت ضعف عضلانی در این ناحیه از پا رخ داده و امکان ایجاد صدمات ورزشی را افزایش می دهد. در بیشتر مواقع به دلیل حرکت های ناگهانی و کشش های نامناسب این تاندون دچار آسیب می شود.
آسیب مفصل زانو
مفاصل پا به دلیل اینکه دارای پیچیدگی ها خاص خود هستند، با هر گونه حرکت اشتباه یا ضربه ممکن است، از یکدیگر جدا شوند که این عارضه یکی از صدمات پزشکی شایع در پای ورزشکاران عنوان می شود.
از آنجایی که در محل اتصال مفاصل زانو عضوی به عنوان غضروف وجود دارد، در اثر حرکت بیش از حد این مفاصل ممکن است، ساییدگی غضروف ایجاد شود که در این صورت التهاب مفاصل را در زانو ها می بینید. در زانوها مفاصل، استخوان، رباط و غضروف وجود دارد که هر کدام از آنها ممکن است، در طی حرکات ورزشی دچار آسیب شوند.
با توجه به مطالبی که در این مقاله ارائه کردیم، نتیجه چنین حاصل می شود که آسیب های پزشکی که در پای ورزشکاران ایجاد می شود، به صورت شکستگی، پارگی تاندون، ضعف عضلانی، در رفتگی مفاصل و غیره است که با رعایت مراقبت های ورزشی و انجام صحیح حرکات تا حدود زیادی از این صدمات جلوگیری می شود. این آسیبات درجه بندی های متفاوتی دارند و درمان هایی متناسب با میزان آسیب دیدگی توسط پزشک متخصص ارتوپد برای ورزشکاران تجویز می شود.
Source: www.health24.com, www.medbroadcast.com