پای مصنوعی یا پروتز زیر زانو به افرادی که دچار قطع عضو در این ناحیه از بدن هستند کمک می کند تا زندگی راحت تری را پشت سر بگذارند. این پروتز ها به دلیل عملکرد و ظاهر مشابهی که با پای طبیعی دارند، راه رفتن را برای افراد راحت تر خواهند کرد.
استفاده از این پروتز ها نیاز افراد به عصا، واکر و ویلچر را از بین می برند و به آنها آزادی عمل بیشتری را خواهد بخشید تا به روی پاهای خود بایستند و به هر مسیری که می خواهند؛ حرکت کنند. در صورتی که با این مشکل و عارضه مواجه هستید سفارش پروتز زیر زانو گزینه ای بسیار مناسب برای شما عنوان می شود تا مانند سایر افراد عادی به فعالیت های خود ادامه دهید.
جهت اطمینان از خرید این پروتز ها و سودمند بودن آنها، در مورد نحوه انتخاب پای مصنوعی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار خواهیم داد. بنابراین مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
چگونه از انتخاب پروتز زیر زانو مطمئن شویم؟
از آنجایی که تهیه پای مصنوعی برای افرادی که دچار قطع عضو هستند، زندگی راحت تری را ایجاد خواهد کرد، تهیه این اندام ها برای اکثر افراد سودمند است. با این حال برخی از افراد کاندیدای مناسبی برای پروتز ها نیستند. برای این منظور جهت اطمینان از مناسب بودن پروتز زیر زانو و فواید آن، قبل از سفارش پزشک باید در مورد مسائل زیر بررسی های لازم را انجام دهد.
- میزان باقیمانده بافت نرم پا و مقاومت آن جهت اتصال پروتز به آن؛
- میزان درد در ناحیه قطع شده؛
- وضعیت پوست آمپوت؛
- دامنه حرکت اندام باقیمانده پا؛
- سالم بودن یا نبودن پای دیگر؛
- میزان و سطح فعالیت بیمار قبل از قطع عضو؛
- برنامه بیمار و اهداف تحرک او در آینده؛
- سن افراد و نوع قطع عضو.
نوع قطع عضو در پا ( نواحی بالا یا پایین زانو) از جمله نکات بسیار مهمی است که در انتخاب پروتز زیر زانو تاثیر گذار خواهد بود. در واقع استفاده از پای مصنوعی زیر زانو بسیار راحت تر از بالای آن عنوان می شود. زیرا در این صورت مفصل زانو از بین نرفته است و این امر به حرکت راحت تر پروتز در حین راه رفتن کمک می کند.
آشنایی با اجزای پروتز زیر زانو چه تاثیری در انتخاب آن دارد؟
آشنایی با قسمت های متعدد پروتز زیر زانو به افراد کمک خواهد کرد تا با آگاهی بیشتر جهت سفارش این محصولات اقدام کنند. از این رو قبل از مراجعه به پزشک قادر به درک کارایی اندام های مصنوعی و نحوه کارکرد آنها خواهند شد. بنابراین اولین اقدام اطلاع از اجزای این اندام ها است که آنها را به صورت زیر بیان می کنیم.
- پای مصنوعی از مواد و متریال بسیار سبک و بادوامی تولید می شود تا در حین حرکت، وزن زیادی نداشته باشد. با توجه به محل قطع عضو، ممکن است پروتز ها دارای پنجه یا مفصل زانو نباشند.
- سوکت به اجزایی گفته می شود که از قالب دقیق اندام پای بیمار ساخته شده است و سبب اتصال پروتز به ناحیه قطع شده می شود.
- سیستم تعلیق به روش اتصال سوکت به آمپوت گفته می شود که در نوع مکش آستین، سوسپانسیون یا مکش خلا و قفل دیستال به واسطه پین یا بند انجام خواهد شد.
متخصص پروتز که به عنوان متخصص اندام های مصنوعی شناخته می شود موظف است تا در اولین قرار با بیمار، اجزای این پروتز ها را شرح دهد تا بیمار متوجه اهمیت آنها در زندگی خود شود.
آیا انجام توانبخشی بعد از انتخاب پروتز زیر زانو مهم است؟
بدون شک بعد از انتخاب نوع پروتز و هماهنگی آن با عضو قطع شده، باید نحوه استفاده از این اندام ها را آموخت. از آنجایی که راه رفتن با پروتزها نیاز به آموزش های تخصصی دارد، از این رو انجام توانبخشی و فیزیوتراپی به بالا رفتن کیفیت زندگی این افراد، تقویت عضلات پاها و نحوه راه رفتن آنها کمک بسیاری خواهد کرد.
این برنامه ها مطابق با نوع فعالیت افراد در نظر گرفته می شود تا اندام باقی مانده در اثر استفاده از پروتز دچار آسیب نشود. از این رو هدف توانبخشی کمک به آموزش صحیح راه رفتن با پروتز ها و جلوگیری از عدم رسیدن آسیب به قسمت سالم پا است.
چه عواملی در نتیجه انتخاب پروتز زیر زانو تاثیر گذار است؟
یادگیری رفت و آمد با یک پای مصنوعی به زمان احتیاج دارد. قبل از توانبخشی افراد ممکن است مشکلاتی را تجربه کنند که اوقات سختی را برای آنان به همراه داشته باشد. در واقع توانبخشی و فیزیوتراپی به مدیریت بحران های بعد از اتصال پروتز پا کمک بسیاری خواهد کرد. از این رو در ادامه این عوامل را مورد بررسی قرار می دهیم.
- تغییر شکل در آمپوت ها از جمله عواملی است که بعد از اتصال پروتز افراد را با مشکل مواجه خواهد کرد. معمولا این عارضه در سال اول استفاده از این اندام های مصنوعی اتفاق خواهد افتاد که منجر به شل شدن سوکت می شود.
- تعریق در این اندام ها یا هایپر هیدروز عارضه دیگری است که ممکن است بر تناسب پروتز ها تاثیر گذار باشد. از این رو افراد شاهد مشکلات پوستی خواهند بود.
- ناتوانی و ضعف در اندام های باقی مانده از جمله عواملی است که مدت زمان بهبودی بعد از اتصال پروتز زیر زانو را طولانی تر می کند.
- یکی دیگر از دلایل تاثیر گذار در زمان استفاده از پروتز ها درد اندام فانتوم است که قدرت افراد را در استفاده از پروتز ها کاهش خواهد داد. این درد بعد از قطع عضو در 80 درصد از افراد ایجاد می شود و علت آن مشخص نیست.
جهت مقابله با درد فانتوم آینه درمانی گزینه مناسبی عنوان می شود. زیرا فرد با نگاه کردن در آینه و شبیه سازی پای قطع شده خود سبب فریب مغز خواهد شد. از این رو مغز تصور می کند پای افراد سالم است و درد به خودی خود از بین می رود.
تکنولوژی چه تاثیری در انتخاب پروتز زیر زانو دارد؟
یکی از عواملی که سبب افزایش کیفیت زندگی افراد داری قطع عضو می شود، تکنولوژی های به روزی است که در ساخت این محصولات به کار می رود. وجود ریزپردازنده ها، تراشه های کامپیوتری و سنسور های حرکتی به افراد کمک می کند تا راحت تر قادر به حرکت روی سطوح متفاوت باشند.
همچنین ممکن است پای مصنوعی خاصی جهت انجام فعالیت های متفاوت مانند: دویدن، راه رفتن، شنا کردن و غیره تولید شود که کیفیت زندگی این افراد را افزایش دهد. از این رو آشنایی با انواع پروتز ها و فناوری های پیشرفته، افراد را از انتخاب پروتزهای زیر زانو به عنوان بهترین روش مقابله با قطع عضو، مطمئن خواهد کرد.
در نتیجه…
پروتز زیر زانو گزینه مناسبی جهت ادامه زندگی و افزایش امید به آینده افرادی عنوان می شود که به هر طریقی دچار قطع عضو در پای خود شده اند. این پروتز ها با تکنولوژی های پیشرفته ای که دارند، زندگی را برای این افراد راحت تر خواهند کرد. در صورتی که اطلاعات دقیقی در مورد این اندام ها و نحوه استفاده از آنها به این افراد ارائه شود، آنها متوجه اهمیت این اندام ها در زندگی خود خواهند شد.
Source: www.hopkinsmedicine.org