پارگی رباط صلیبی قدامی یکی از شایع ترین صدمات زانو است. اگر رباط صلیبی قدامی در بیمارانی که دچار پارگی رباط صلیبی شده اند کاملاً پاره شود ، برای بازگرداندن عملکردهای قبلی زانو نیاز به عمل جراحی است.
هر چند وقت یکبار پارگی رباط صلیبی قدامی رخ می دهد؟
عمل جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی، بازسازی رباط صلیب قدامی نامیده می شود. به دلیل عدم وجود آمار ثبت شده در کشور ما ، به طور متوسط تعداد سالانه جراحی های پارگی رباط صلیبی قدامی دشوار است. اما در ایالات متحده آمریکا ، این تعداد سالانه حدود 150000 است.
می توانم بگویم که در کشور ما تعداد عملیات زیاد است. این واقعیت که بیماران می خواهند عملکردهای قبلی خود را دوباره به دست آورند ، تعداد کاندیدایی را که تصمیم به انجام این عمل جراحی می گیرند ، افزایش می دهد.
مفصل زانو از چه چیزی تشکیل شده است؟ آناتومی آن چیست؟
مفصل زانو از سه استخوان تشکیل شده است. استخوان ران یا فمور، استخوان درشت نی یا تیبیا و کشکک زانو یا پاتلا تشکیل شده است. چهار رباط اصلی وجود دارد که این استخوان ها را به هم وصل می کند. اینها باعث می شوند مفصل زانو در کنار هم بایستد و پایدار بماند. این رباط ها عبارتند از رباط صلیبی قدامی ، رباط صلیبی خلفی ، رباط داخلی جانبی زانو و رباط خارجی جانبی زانو. در زبان پزشکی به این رباط لیگامان گفته می شود.
- رباط صلیبی قدامی حرکت زانو به جلو را محدود می کند
- رباط صلیبی خلفی حرکت زانو به عقب را محدود می کند
- رباط های جانبی مانع از خم شدن زانوها به جانب و داخل می شوند.
همه این رباط ها مقاومت زانو را در برابر نیروها افزایش می دهند و باعث می شوند زانو به عنوان مفصل پایدار کار کند.
رباط های صلیبی قدامی و خلفی داخل مفصل زانو درست وسط و در مجاورت هم قرار دارند و به دلیل عبور از یکدیگر در شکل X ، رباط صلیبی نامیده می شوند. رباطی که پشت زانو قرار دارد خلفی و رباطی که جلوی زانو قرار دارد قدامی نامیده می شود. این ساختارها حرکت جلو و عقب زانو را کنترل می کنند و پایداری زانو را برای چرخش حول محور آن فراهم می کنند.
رباط صلیبی قدامی:
رباط صلیبی قدامی، استخوان ران و درشت نی را در وسط زانو به هم متصل می کند و رباطی با طول متوسط 3-2 سانتی متر و قطر 8 میلی متر، سخت ، سفید و غیر الاستیک است که از بیرون زدگی استخوان درشت نی شروع و به بیرون و پشت شکاف در استخوان ران چسبیده است.
علاوه بر این ، رباط صلیبی قدامی از دو باند اصلی آنترومدیال و پوسترولترال تشکیل شده است. یکی از این باند ها حرکت زانو را به جلو و عقب کنترل می کند ، در حالی که دیگری مانع از چرخش زانو در اطراف محور خود می شود. در پارگی های جزئی رباط صلیبی قدامی ، فقط یک یا بخشی از این باند یا کل یک باند و جزئی از باند دیگر می تواند پاره شود. بعضی اوقات ، همراه با پارگی جزئی، ممکن است در قسمت سالم کشیدگی وجود داشته باشد ، که در این حالت می تواند ثبات زانو را مختل کند.
رباط صلیبی قدامی چگونه پاره می شود؟ علل پارگی چیست؟
به دلایل بسیاری ممکن است رباط صلیبی قدامی پاره شود.
- چرخش ناگهانی هنگام سریع دویدن
- سریع ایستادن – به عنوان مثال ، به عنوان مثال در بازی پینت بال هنگام خم شدن سریع ایستادن و ضربه به زانو
- هنگام پایین آمدن از پرش اشتباهی
- در ورزش های تماسی سخت مانند فوتبال ، بسکتبال و اسکی رایج است.
- اغلب در مردان دیده می شود. دلایل دیگر توالی های مختلف ساختار استخوان ، ضعیف به دلیل هورمون استروژن و انعطاف پذیری متفاوت است.
درجه و شدت پارگی رباط صلیبی قدامی:
در بیش از 50٪ از صدمات رباط صلیبی قدامی ، ساختارهای دیگری مانند غضروف ، منیسک و رباط جانبی همراه است.
صدمات رباط صلیبی قدامی با توجه به شدت درجه بندی می شوند.
- پارگی درجه 1: به صورت کشش خفیف ، درد در زانو وجود دارد اما از بین رفتن پایداری وجود ندارد.
- پارگی درجه 2: بخشی از رباط صلیبی قدامی پاره شده است و تقریبا نیمی از آن پاره شده است.
- پارگی درجه 3: پارگی با ضخامت کامل در رباط صلیبی قدامی رخ داده است. از بین رفتن پایداری در زانو وجود دارد.
علائم پارگی رباط صلیبی قدامی چیست ؟ شکایات یا علائم بالینی چیست؟
به طور کلی هنگام پارگی رباط صلیبی قدامی ، ممکن است صدایی مانند ترکیدن یا پارگی از جلوی زانو شنیده شود و ممکن است احساس کنید که چیزی در داخل زانو پاره شده است. زانو مانند جدا شدن است و ممکن است از یک جهت از کنترل خارج شود. بسیاری از افراد بعد از چنین شرایطی نمی توانند فعالیت ورزشی خود را ادامه دهند. همچنین؛
- درد و تورم: زانو در طی 24 ساعت متورم و سفت می شود.
- به دلیل تورم آهسته ، ممکن است فرد تا حدی احساس خوبی داشته باشد و بنابراین فعالیت ورزشی خود را ادامه دهد.
- از دست دادن حرکات زانو و قفل شدن
- حساسیت در خط مفصل
- هنگام راه رفتن ممکن است علائمی مانند درد و بی قراری داشته باشد.
Source: www.eortopedi.com