به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، دکترحسین ادیبی با اشاره به اهمیت و فراگیری این بیماری در جامعه افزود: حدود ۳۰ درصد بیماران دیابتی از بیماری خود بی اطلاع هستند لذا این غربالگری در تشخیص به موقع در درمان موثر و به موقع بیماری کمک میکند.
وی گفت: در این غربالگری، آزمایش قندخون و مشاورههای لازم با دیابت- علائم عوارض و توصیههایی برای خودمراقبتی و پیشگیری به مردم ارائه میشود ضمن اینکه معاینه حسی و عروقی و تشخیص اختلال عضلانی اسکلتی در پا از جمله مراحل این غربالگری است.
ادیبی افزود: همشهریان تهرانی میتوانند حضوری به نشانی درمانگاه در خیابان استاد نجات اللهی تهران مراجعه کنند و یا برای وقت دهی با شماره تلفن ۸۸۹۲۶۸۶۹ -۲۲۲۳۸۹۹۹ تماس بگیرند.
مدیر درمانگاههای تخصصی دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه ۵ تا ۱۰ میلیون بیمار مبتلا به دیابت داریم، اضافه کرد: عمده افرادی که معرض خطر ابتلا به دیابت هستند شهرنشین و دو سوم آنها نیز در سن کار هستند.
وی افزود: در ایران ۳۰ درصد بیماران از بیماری خود بی اطلاع هستند که باعث فقدان کنترل بیماری و افزایش عوارض حاد و مزمن بیماری میشود.
مدیر درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: در دنیا در هر ۳۰ ثانیه یک قطع اندام تحتانی براثر عوارض دیابت رخ میدهد همانطور که احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی در افراد دیابتی ۲ تا ۳ برابر و احتمال عوارض کلیوی و دیالیز در آنان ۱۰ برابر افراد عادی است.
وی افزود: مجموعه این عوامل باعث شده است در وزارت بهداشت توجه خاصی به بیماری دیابت شود. برنامه جامع پیشگیری دیابت به عنوان یکی از اهداف سند ملی بیماریهای غیرواگیر مورد توجه قرار گرفته و ایجاد کلینیکهای تخصصی دیابت در دانشگاههای علوم پزشکی به عنوان یکی از اولویتها به دانشگاهها ابلاغ شده است.
ادیبی با بیان اینکه در درمانگاه تخصصی دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت چند تخصصی همه مراقبتهای یک بیمار دیابتی از جمله کنترل قند خون و دیابت بیمار انجام میشود گفت:: مشاوره و پرستاری و مراقبت از بیماران دیابتی برای تشخیص و کنترل عوارض بیماری دیابت از چشم تا کلیه تحت نظر افراد فوق تخصص انجام میشود همچنین واحد مراقبت زخم با امکانات کامل با نیروها و مشاوران مجرب و متخصصان پوست و عفونی از دیگر بخشهای درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران است که به بیماران خدمت رسانی میکند.
هر ۲۰ ثانیه، یک قطع عضو دیابتی در دنیا
مدیر بخش پاپزشکی درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: قبلا گفته میشد هر ۳۰ ثانیه یک قطع عضو در افراد دیابتی صورت میگیرد، ولی این زمان در حال حاضر به ۲۰ ثانیه کاهش پیدا کرده است.
موسوی در نشست خبری اعلام غربالگری رایگان دیابت در درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران که از ۲۳تا۳۰ آبان انجام میشود افزود: ۱۵ درصد بیماران دیابتی در دوران عمر خود دچار زخم پای دیابتی میشوند که ۲۴ درصد این افراد منجر به قطع عضو میشود.
وی گفت: علل ایجاد زخمهای دیابتی یا عروقی تنگ شدن عروق و نرسیدن خون به اندام تحتانی است و یا نوروپاتی حسی است که در اندام تحتانی ایجاد میشود، زیرا کف پا بی حس میشود و به علت تغییرات اسکلتی عضلانی در برخی نقاط کف پا تحت فشارهای کف پا خونرسانی خوب انجام نمیشود و اگر زخمی در کف پا ایجاد شود، متوجه نمیشوند.
موسوی افزود: زمانی که کف پای بیماران دیابتیک حس لازم را ندارد زمانی که راه میروند متوجه زخم نمیشوند و مانع التیام زخم میشوند و باز، چون مراقبت لازم نمیشود باعث قطع عضو میشود.
مدیر بخش پاپزشکی درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه ۸۰ درصد این وقایع قابل پیشگیری و درمان است، گفت: با کنترل قند خون مناسب – پانسمان مناسب و استفاده از کفیهای طبی و کفش مناسب که بر اساس توزیع فشار کف پا حین راه رفتن ساخته شود این موارد قابل کنترل است.
موسوی افزود:هدف ما در این طرح غربالگری آموزش به افراد درباره خود مراقبتی دربرابر دیابت است.
وی افزود: در غربالگری، شکل ساختاری پا، نقاط کم فشار و تحت فشار پا، وجود و بررسی بی حسیهای کف پا و علائم فقدان خونرسانی مناسب افراد مراجعه کننده بررسی میشود.
موسوی با تاکید بر اینکه باید به هرگونه بی حسی و گزگز شدن پا در دیابتیها توجه شود گفت: شستشوی روزانه پا – مراقبت از پا با اندازه گیری دما- پابرهنه راه نرفتن حتی روی فرش و کنترل سالانه حتی دیابتهای کنترل شده بالای پنج سال از مواردی است که حتما باید به آن توجه شود.
منبع : خبرگزاری صدا و سیما