بین مهرههای ستون فقرات شما، یک صفحه غضروفی وجود دارد. این صفحه غضروفی که حالت ژل دارد؛ اصطکاک را بین مهره های ستون فقرات شما کم می کند و باعث حرکت آسان تر این مهره ها می شود. اگر این صفحه های ژله مانند نباشند، ستون فقرات شما با اصطکاک به حرکت درآمده و این دردآور خواهد بود و پس از مدتی، ممکن است استخوان های شما از بین بروند.
وجود این دیسک ها واجب است؛ اما ممکن است پس از مدتی به علت فشار زیادی که به ستون مهره می آید، این صفحات ژله مانند، کمی از جای خود حرکت کنند. اگر می خواهید منظور من را بهتر متوجه شوید، تصور کنید بین دو مهره فشار وارد می شود و دیسک بین آن کمی بیرون می آید. فقط بیرون آمدن مقدار کمی از دیسک بین مهره ها، باعث می شود درد وحشتناکی در ناحیه کمر ایجاد شود.
در مقاله زیر قصد داریم تا علت به وجود آمدن این مشکل و روش درمان را برای شما توضیح دهیم. با ما باشید.
دیسک شکسته شده چیست؟
دیسکها معمولاً به سمت چپ و راست جابجا می شوند؛ به همین دلیل است که افراد مختلف با توجه به فشاری که وارد شده است ممکن است فقط در یک سمت کمر احساس درد داشته باشند. گاهی ممکن است دیسک بین مهره های شما در ناحیه گردن، نسبتا بدون درد باشد و گاهی نیز ممکن است درد شدیدی را در آن ناحیه و یا شانه، قفسه سینه و بازوی خود احساس کنید.
اشتباهات رایج در مورد دیسک شکسته شده
افرادی که دچار این عارضه می شوند، ممکن است احساس بی حسی یا ضعف را در بازوها و انگشتان دست خود احساس کنند. گاهی بسیاری از مراجعهکنندگان، تصور می کند این بی حسی موجود در دستانشان، به دلیل حمله قلبی به وجود آمده است؛ زیرا در حمله قلبی نیز این اتفاق شایع است. اما این تصور کاملا اشتباه است.
برخی از مردم به اشتباه به این بیماری فتق دیسک بین مهره ای می گویند. در این عارضه، دیسک بین مهره ای کاملا پاره می شود. اگر برای درمان دیسک شکسته شده اقدامی نشود؛ آن ها سرانجام به فتق دیسک بین مهره ای تبدیل می شوند. پس بین این دو مورد کاملاً تفاوت وجود دارد.
علت دیسک شکسته شده
دیسک های بین ستون فقرات دائماً در حال ساییده شدن هستند. آن ها در معرض خطر هستند و ما باید مراقب ستون مهره خود باشیم. هر چه عمر ما بیشتر شود و زمان بیشتری بگذرد، حالت ژل های این دیسک از بین می رود. در واقع آب این غضروف ها کم می شود و باعث افزایش اصطکاک بین مهره ها خواهد شد.
درمان دیسک شکسته را باید جدی گرفت و نباید آن را به تعویق انداخت. بیماری دژنراتیو دیسک، یکی از شایع ترین بیماری های دیسک شکسته شده است. از موارد دیگری که ممکن است تاثیر بسیار زیادی روی افزایش میزان دیسک شکسته شده داشته باشد؛ موارد زیر هستند:
- کشش
- آسیب دیدگی
- اضافه وزن
- مصرف سیگار
- ضعف بدنی
- کم تحرکی
دیسک شکسته شده چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر دیسک شما به مرحله فتق نرسیده باشد؛ به احتمال زیاد درد کمی دارید. گاهی ممکن است دیسک شکسته شده شما اصلاً دردی نداشته باشد؛ زیرا هنوز به آن شدت نرسیده است. اگر درمان دیسک شکسته شده را در این مرحله انجام دهید؛ خیلی راحتتر است. دیسک شکسته شده معمولاً در اعصاب آن ناحیه فشار ایجاد می کند و این باعث می شود احساسات مختلفی از جمله سوزن سوزن شدن و یا بی حسی و درد متوسط یا شدید را در آن ناحیه احساس کنید.
در بیشتر موارد، زمانی که دیسک شکسته شده به مرحله فتق رسیده باشد، درد شدیدی دارید. اگر شما احساس سوزن سوزن شدن در انگشتان دست خود، بازو، گردن یا شانه را دارید؛ احتمالاً دیسک شکسته شده در ناحیه گردن قرار گرفته است. اما بیشتر بیمارانی که برای درمان دیسک شکسته شده مراجعه می کنند، در ناحیه کمرشان مشکل دارند. علایم دیسک شکسته شده شامل:
- درد پا
- درد ران
- درد پایین ستون فقرات
- درد باسن
راه رفتن در زمانی که دیسک شما در ناحیه کمر شکسته شده است، مشکل است. اگر این علائم را دارید، نیاز دارید فوراً به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است این شرایط بدتر شود. اگر عصب سیاتیک در زیر فشار قرار گیرد، ممکن است در پاهای خود نیز درد را احساس کنید؛ اما معمولاً کم پیش می آید که هر دو پا درد بگیرد.
در چه مواردی به پزشک مراجعه کنیم؟
درد کمر یکی از مواردی است که نباید آن را فراموش کرد. بی اختیاری مثانه یکی از مواردی است که میتواند به علت به تعویق انداختن درمان دیسک شکسته شده ایجاد شود. این درد روی اعصاب کنترل مثانه تاثیر می گذارد و باعث این اتفاق می شود. در این حالت، شما باید به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا وضعیت شما خطرناک است.
همچنین اسپاسم عضلانی یکی دیگر از مواردی است که اگر درمان دیسک شکسته شده را به تعویق بیاندازید به آن دچار خواهید شد. در این حالت شما باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که درمان دیسک شکسته شده را جدی نگیرید؛ ممکن است عواقب خطرناکی را برای شما به وجود آورد.
روش های درمان
روش های بسیار مختلفی برای درمان دیسک شکسته شده وجود دارد. شما قادرید با استراحت و مصرف داروها، به درمان دیسک شکسته شده در ناحیه گردن کمک کنید. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی همچون ایبوپروفن که از داروهای تسکین دهنده است؛ از اولین روش های تجویز شده برای درمان دیسک شکسته شده است. اگر درد شما شدیدتر باشد؛ پزشک، داروهای تسکین دهنده عضلات و یا مسکن های درد را برای شما تجویز می کند.
فیزیوتراپی یکی از بهترین روش هایی است که فشار روی اعصاب آن ناحیه را کاهش می دهد. اگر شما در خانه خود دستگاه های ورزشی کششی را دارید؛ میتوانید از آن برای کاهش درد استفاده کنید. تاثیر کورتیزول که به تزریق ESI معروف است؛ در طولانی مدت، درد ستون فقرات شما را کاهش می دهد و از روش های بسیار مطلوبی است. درمان های دیگری نیز وجود دارد؛ جراحی میتواند فتق دیسک شکسته شده را درمان کند؛ اما تنها ۱۰ درصد از مبتلایان به دیسک های شکسته شده به عمل جراحی نیاز دارند.
چه مواردی را رعایت کنیم؟
بیمار باید وضعیت بدن و رفتارهای خود را همچون حالت خوابیدن، نشستن و غیره را تغییر دهد. این تغییر به کاهش درد، کمک زیادی می کند. بیمارانی که اضافه وزن دارند؛ باید از برنامه های رژیم غذایی و ورزش های سالم و سبک، برای کاهش وزن خود استفاده کنند. همچنین گاهی ممکن است پزشکان برای تقویت ماهیچه های کمر و قدرت از بین رفته شما، فیزیوتراپی را توصیه کنند. مطمئن باشید اگر به این بیماری دچار هستید؛ درمان های غیر جراحی بسیاری برای بهتر شدن حال شما وجود دارد، پس نگران نباشید.
سخن آخر
درمان دیسک شکسته شده نباید به تعویق انداخته شود و اگر حس می کنید علایمی را که در بالا برای شما گفته شده را دارید؛ پس بهتر است هر چه سریع تر، به پزشک معالج مراجعه کنید. اگر دردهای کمر را جدی نگیرید؛ ممکن است عواقب خطرناکی برای شما داشته باشد و یا حتی کار شما به جراحی کشیده شود. اما اگر به موقع و از روش درست اقدام به درمان کنید، قادرید درد خود را کاهش دهید و در زمان کمی دیسک شکسته شده خود را درمان کنید.
Source: www.healthline.com, www.drtonymork.com