از جمله مشکلات کف پا در اکثر مواقع در رابطه با صافی آن صحبت شده است. در حالی که که بعضی افراد نه تنها کف پا صافی ندارند؛ بلکه از قوس زیاد کف پا نیز رنج می برند. زیرا فشار وارد شده به کف پا باید بین تمامی نواحی آن تقسیم شود. چنان که اگر فشار به ناحیه خاصی وارد نشود؛ تحمل وزن آن ناحیه بین قسمت های باقی مانده پخش می شود.
به طوری که این موضوع در نهایت باعث درد و بی ثباتی در راه رفتن فرد خواهد شد. در این رابطه باید بدانید که قوس زیاد کف پا نیز سبب می شود که فشار به نواحی پنجه و پاشنه پا بیش از اندازه وارد شود. دقت کنید که در هر سنی باشید؛ احتمال بروز چنین مشکلی در شما وجود دارد.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم که در رابطه با این مشکل رایج صحبت کنیم. درصورتی که دچار چنین مشکلی شده اید؛ توجه شما را به ادامه مطلب جلب می کنیم.
قوس زیاد کف پا به چه دلیل پدید می آید؟
قوس بیش از اندازه کف پا به دلایل گوناگونی ایجاد می شود و آگاهی نسبت به دلیل دقیق ایجاد چنین مشکلی به سرعت در روند درمان کمک بزرگی می کند. گاهی ممکن است که دلیل ایجاد قوس زیاد کف پا به سبب بیماری عصبی ایجاد شده مانند فلج مغزی، فلج اطفال، دیسرتروفی عضلانی،تومورهای نخاعی و حتی سکته مغزی باشد. در این صورت به مرور زمان امکان افزایش تاثیر مشکل در فرد وجود دارد.
همچنین گاهی نیز چنین مشکلی به دلیل ناهنجاری های ارثی برای شخص ایجاد می شود. البته در این مورد این قوس زیاد کف پا در فرد با گذشت زمان بیشتر نمی شود.
علائم قوس کف پا
قوس زیاد کف پا چندین علامت دارد که در صورت درگیر شدن با توجه به این علائم امکان درک بیماری برای شخص فراهم می شود. در ادامه به شرح این علائم می پردازیم:
- مهم ترین علائم این بیماری زمانی مشخص می شود که شخص ایستاده باشد. در این صورت است که فرد شاهد قوس زیاد در کف پای خود خواهد بود.
- این بیماری به دلیل فشاری که به پنجه پا وارد می کند؛ سبب خمیدگی انگشتان پنجه شده و چهار انگشت کوچک با فشار بیشتری درگیر خواهند شد. این درد از نشانه های درگیری با این بیماری است.
- در صورت ابتلا به چنین مشکلی ممکن است که فرد پای خود را کمی به سمت بیرون سوق دهد. بدین گونه که تماس با کناره های پا و پاشنه در زمان راه رفتن به سبب مشکل ایجاد شده، بیشتر می شود.
- از جمله مهم ترین دلایل مراجعه به پزشک توسط افراد دچار به مشکل قوس زیاد کف پا، احساس درد در زمان ایستادن و راه رفتن است. از این رو احساس چنین دردی از دیگر نشانه های این بیماری محسوب می شود.
- علامت دیگری که در این بیماری بسیار مشهود است؛ ناپایداری پا و کجی آن به سمت داخل خواهد بود. این موضوع در آینده ممکن است که به منجر به آسیب به مچ پا نیز بشود.
قوس زیاد در کف پا موجب بروز چه مشکلاتی می شود؟
به مرور زمان این قوس زیاد کف پا با تمام دردها و سختی که در زمان راه رفتن ایجاد می کند؛ سبب تغییر شکل انگشتان پا نیز می شود. این تغییر شکل بدین صورت است که ابتدا انگشت ها به دلیل خمیدگی در ساعت های طولانی انعطاف خود را از دست داده و سپس به صورت z شکل می مانند.
تشخیص قوس زیاد در کف پا توسط پزشک
جهت تشخیص دقیق تر لازم است که به پزشک جراح پا و مچ پا مراجعه کنید. پزشک با بررسی وضعیت قوس احتمالی کف پا علائم گفته شده را چک می کند. علاوه بر آن استحکام عضلات را بررسی خواهد کرد و در نهایت به الگوی راه رفتن بیمار و الگوی سایش کفش ها توجه می کند.
در صورتی که دلیل ایجاد این عارضه ناشی از بیماری عصبی باشد؛ باید کل اندام بررسی شود. اگر تشخیص پزشک آن باشد که بیماری عصبی دلیل بروز چنین مشکلی است؛ فرد دچار شده را به پزشک مغز و اعصاب معرفی می کند.
درمان قوس زیاد در کف پا چگونه است؟
متناسب با دلیل ایجاد قوس زیاد کف پا و تشخیص پزشک دو روش کلی غیرجراحی و جراحی جهت درمان این مشکل وجود دارد. شرح این دو روش درمانی به صورت زیر است:
درمان غیر جراحی
اولین راهکار درمان این بیماری استفاده از روش های غیرجراحی است. در این روش به سه صورت درمان انجام می شود که عبارت است از:
درمان خانگی
در صورتی که قوس زیاد کف پا در شما کم باشد؛ جهت جلوگیری از پیشرفت و حتی درمان امکان استفاده از کیسه های یخ برای شما فراهم خواهد بود. در این روش کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه هر روز روی کف پای خود قرار دهید. بعد از 20 دقیقه شاهد کاهش التهاب و تسکین درد در این ناحیه خواهید بود.
درمان با دستگاه های ارتوستی
دستگاه های ارتوستی سبب پایداری پا و پخش فشار در تمام نواحی آن می شوند. این دستگاه ها با قرارگیری در کفش به مرور زمان به کاهش قوس پای بیمار کمک می کنند.
تجویز دارو
استفاده از دارو های ضددرد مانند استامینوفن و داروهای ضدالتهاب جهت بهبود حال بیمار مفید است. این دارو ها به خصوص پس از گذشت یک روز طولانی به کمک بیمار می آید.
اصلاح کفش
استفاده از کفش های استاندارد به درمان قوس زیاد کف پا بسیار کمک می کند. کفش هایی با پاشنه های پهن و به طول تعیین شده توسط پزشک جهت اصلاح فرم پا برای بیماران تجویز می شود.
مهاربندی
مهاربندی جهت ثبات پا هنگام راه رفتن تاثیر به سزایی دارد. در این روش پزشک با استفاده از بندهای مخصوص به درمان این بیماری می پردازد. جالب است بدانید که مهاربندی جهت درمان مشکلاتی از قبیل افتادگی پا نیز مفید واقع می شود.
درمان جراحی
پزشکان زمانی به جراحی روی می آوردند که درمان های غیرجراحی گفته شده، بر سلامت بیمار تاثیری نداشته باشد. لازم است بدانید که اگر قوس زیاد در کف پا ایجاد شده به دلیل مشکل عصبی باشد؛ پس از انجام عمل جراحی، فرد نیاز دارد که جهت عدم بروز مجدد این مشکل، تحت نظر دکتر مغز و اعصاب قرار گیرد.
سخن آخر
همانطور که گفته شد؛ قوس زیاد کف پا نوعی اختلال است که راه رفتن و ایستادن را برای فرد دچار شده مشکل می کند. اگر به دلیل مشکلات عصبی چنین عارضه ای را احساس می کنید؛ لازم است بدانید که به مرور زمان امکان حادترشدن اوضاع وجود دارد. بنابراین بهترین کار آن است که در سریع ترین زمان به پزشک جراح پا و مچ پا مراجعه کنید.
درصورتی که از این مشکل به دلایل ناهنجاری های ارثی رنج می برید؛ امکان افزایش قوس کف پا وجود ندارد یا بسیار کم است. در هر صورت اگر نسبت به درمان این مشکل اقدام نکنید؛ علاوه بر درد و بی ثباتی در راه رفتن، امکان آسیب به مچ نیز وجود دارد.
در صورتی که علائم گفته شده در مقاله را در خود یا عزیزانتان مشاهده کردید؛ باید بدانید که احتمال دارد که درمان شما به صورت غیرجراحی یا جراحی انجام شود.
Source: www.foothealthfacts.org, www.healthline.com