اگر شخص علائم بیماری عضلانی یا عصبی مانند بی حسی یا ضعف در اندام هایش داشته باشد، احتمال دارد که پزشک آزمایش نوار عصب و عضله یا EMG را برایش تجویز کند. تست های EMG و NCV روش های ایمنی از این تست هستند که هر کدام با توجه به شرایط بیماری آن شخص انجام میشوند.
به همین دلیل برای آشنایی بیشتر شما با آزمایش عصب و عضله در ادامه در رابطه با آن و هرآنچه که در طول عمل باید انتظارش را داشته باشید، نحوه آماده شدن برای آن و همچنین تفسیر نتایج این آزمایش را توضیحات میدهیم، پس با ما همراه باشید.
تست نوار عصب و عضله چیست؟
در واقع نوار عصب و عضله نوعی آزمایش پزشکی میباشد که هدایت عصبی ماهیچه ها و سلول های عصبی تنظیم کننده آنها را بررسی میکند تا از سلامت آن اطمینان حاصل کند. در واقع این سلول های عصبی به عنوان نورون های حرکتی شناخته میشوند و تکانه های الکتریکی را ارسال میکنند که باعث شل شدن عضلات میشوند.
این سیگنال های الکتریکی در نوار عصب و عضله به نمودارها یا اعداد تبدیل میشوند و به پزشکان کمک میکنند که توصیه های پزشکی بهتر و مناسب تری را به بیمار ارائه دهند. یافته های نوار عصب و عضله به پزشک کمک میکنند که آسیب عصبی، بیماری های عضلانی و اختلالاتی را که بر رابطه عصب و عضله تاثیر میگذارد را شناسایی کند.
هنچنین هنگامی که فردی علائم اختلال عملکرد عضلانی یا عصبی را داشته باشد، پزشک ممکن است EMG یا نوار عصب و عضله را برایش تجویز کند.
نوار عصب و عضله برای تشخیص چیست؟
نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی، برای سنجش سلامت و عملکرد عصب و عضله گرفته میشود. این آزمایش، با قرار دادن الکترود روی ناحیه مورد نظر آغاز میشود تا فعالیتهای الکتریکی که عضله یا ناحیه موردنظر انجام میدهد ثبت شوند.
زمانی که عصب به درستی کار نکند و وظایف خود را انجام ندهد، انتقال پیام دچار اختلال میشود. در این زمان یکی از راههای تست عصب و عضله، روش تشخیصی الکترود است که در این روش شدت، سرعت و دیگر ویژگی های جریان الکتریکی که در عصب شما جریان دارتد، ثبت میشود.
به طور کلی از فواید نوار عضله میتوان تشخیص علت این موارد را نام برد:
- بی حسی، خارش یا ضعف عضلانی
- درد یا گرفتگی عضلانی
- فلج
- ” تیک” یا همان انقباض غیر ارادی عضلانی
- اختلالات عضلانی
- اختلالات مربوط به ناتوانی نورونهای عصبی در ارسال سیگنالهای الکتریکی به یک اندام خاص
- اختلالات مربوط به اعصاب محیطی
- اختلالات مربوط به سیستم عصبی مثل ای ال اس
آیا انجام نوار عصب و عضله درد دارد؟
در پاسخ به اینکه آیا نوار عصب و عضله درد به همراه دارد یا خیر، باید گفت تست عصب و عضله در همه افراد به یک شکل نیست. در برخی از افراد، نقاط مختلفی که این تست روی آن انجام میشود، از حساسیت بیشتری برخوردار است. در نتیجه محلی که تست روی آن انجام میشود دارای اهمیت است.
مثلا این تست درد طولانی مدت ایجاد نمیکند، اما احتمال دارد که وارد کردن سوزن در برخی اندامهای فرد دردناک باشد. در این شرایط هم با قرار دادن کمپرس یخ در محل مورد نظر، درد شما تسکین پیدا خواهد کرد، پس نگران این موضوع نباشید.
آنچه باید قبل از تست نوار عصب و عضله انجام دهید
قبل از انجام تست نوار عصب و عضله باید چند مورد را به خاطر داشته باشید و دکتر را هم در این زمینه ها در جریان قرار دهید.
۱. محلی که قرار است مورد تست قرار بگیرد، باید پاکیزه باشد.
۲. یک لباس گشاد پوشیده باشید تا مشکلی پیش نیاید.
۳. اگر به هر یک از موارد زیر مبتلا هستید، حتما پزشکتان را در جریان بگذارید:
- سابقه بیماری عفونی مثل هپاتیت یا ایدز
- مصرف قرص آسپرین یا وارفارین
- مبتلا بودن به بیماری اختلال سیستم انعقاد خونی
- استفاده از داروی خاص
- مبتلا بودن به بیماری(های) خاص
- کاشت باتری در قلب
انجام تست عصب و عضله نیاز به آمادگی خاصی دارد؟
انجام تست نوار عصب و عضله مانند تستهای دیگر نیست ولی توصیه میشود که ناشتا نباشید و لباس راحتی پوشیده باشید تا دسترسی به تمام قسمتهای بدنتان توسط دستگاه امکان پذیر باشد. همچنین پاکیزگی را فراموش نکنید.
نکات انجام تست نوار عصب عضله
در رابطه با نوار عصب و عضله نکات مهم زیادی وجود دارد که آنها را بررسی میکنیم:
۱. مدت زمان
مدت زمان انجام این تست به نوع تست درخواست پزشک معالج شما بستگی دارد و از ۴۵ دقیقه تا ۲ ساعت متغیر است.
۲. آمادگی فیزیکی
قبل از انجام این تست باید انتهای اندام مثلا دستها و پاهایتان را گرم کنید.
۳. پوشش
اشیا فلزی مثل دستبند یا انگشتر را کنار بگذارید و وسایل الکترونیکی را خاموش نمایید.
۴. احتیاط ها
همانطو که بالاتر هم گفته شد اگر به بیماریهای عفونی مانند ایدز، بیماریهای خونی یا هپاتیت، نارسایی کلیه، کبد و بیماریهای قلبی مبتلا هستید، حتما پزشک خود را مطلع کنید.
همچنین اگر از دارو های رقیق کننده مثل وارفارین، هپارین و یا پلاویکس استفاده میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید.
اگر نوار عصب عضله توسط متخصص شخصی ماهر و با سوزنهایی با کیفیت برایتان انجام شود، درد خاصی را به همراه نخواهد داشت به همین دلیل مهم است که به بهترین ها مراجعه کنید. اما توجه کنید که ممکن است جای سوزنها مقداری دردناک و یا همراه با سوزش باشد.
۵. عوارض
این تست عارضهایی به همراه ندارد و همه بیماران قلبی، خانمهای باردار و افرادی که دارای فلز به هر دلیلی در بدن خود هستند میتوانند از این شیوه درمانی استفاده کنند.
بررسی نتایج تست نوار عصب و عضله
بعد از انجام تست، معمولا در همان موقع نتیجه آزمایش شما آماده است. تفسیر نتایج نوار عصب و عضله، به عهده پزشک شما میباشد. در صورتی که تست شما به هر دلیلی عادی نباشد، به این معنی است که در ناحیه مورد نظر فشار یا آسیبی به عصب وارد شده است که با شدتهای مختلف خواهد بود و قطعا در آزمایش مشخص خواهد شد.
البته با وجود این که نتیجه نهایی توسط متخصص شما انجام شده و اعلام میشود، اما شما هم میتوانید در انتهای تست، یک دید نسبی نسبت به وضعیتتان با توجه به نتیجه، داشته باشید.
سخن آخر
اگر به دنبال بهترین متخصص عصب و عضله در تهران هستید، مجموعه کلینیک های حکیم در تهران، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. این کلینیک با تجهیزات پیشرفته و تخصصی، با روشهای درمانی موثر، اقدام به درمان شما عزیزان میکند.