والدین و معلمان مدارس همواره در تلاش برای تامین نیاز ها و آموزش صحیح دانش آموزان هستند. آنها از هیچ تلاشی برای سلامت عزیزان خود فروگذار نخواهند کرد. اما متاسفانه در گذشته شاهد بودیم که عدم آگاهی از برخی از مشکلات دانش آموزان می تواند چه تبعات دلخراشی را برای آنها به همراه داشته باشد.
یکی از مهمترین مسائلی که در گذشته همواره نادیده گرفته می شده است، طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی دانش آموزان است. ساختار اسکلتی و عضلانی دانش آموزان در سال های تحصیل، بر اثر عادات غلط متحمل فشار های زیادی می شود. این فشارها می تواند تاثیرات نا مطلوبی روی ساختار کلی بدن آنها داشته باشد. طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی با هدف شناسایی مشکلات و نقایص شایع در دانش آموزان ارائه شده است.
هدف از اجرای طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی
این طرح می تواند دانش آموزان را از خطر ابتلا به درد های وخیم در دوران بزرگسالی در امان نگه دارد. بدن انسان از توانایی سازگاری و انطباق بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل می تواند با مشکلات و درد های ناشی از نحوه نشستن و خوابیدن غلط مبارزه کند. دانش آموزان به دلیل نحوه نشستن در هنگام درس خواندن در معرض دردهایی در ناحیه گردن و کمر قرار دارند.
امروزه با استفاده بیش از حد از گوشی های تلفن همراه و تبلت ها، بروز دردهای گردنی در دانش آموزان در مقایسه با گذشته به مراتب شایع تر شده است. از این رو، والدین و معلمان باید بیش از گذشته رفتار های دانش آموزان را زیر نظر داشته و در اولین زمان ممکن اقدامات لازم برای انجام طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی را در نظر بگیرند.
دانش آموزان تنها در مواقعی که این درد ها بیش از اندازه شدید و غیر قابل تحمل باشند موضوع را با دیگران در میان می گذارند. حتی ممکن است والدین بر اثر رفتار های ناشی از درد، در فرزند خود به وجود مشکلی در سلامت او پی ببرند. اما در مواردی این درد ها به اندازه ای خفیف است که کودک با تنبیه کردن یا تغییر نحوه نشستن و خوابیدن خود با آن مبارزه کرده و به زبان دیگری هرگز این درد ها را جدی نمی گیرد.
در حقیقت این دردها منشا تمام مشکلات عمده و حاد در بزرگسالی افراد خواهند بود. درمان مشکلات اسکلتی-عضلانی در سنین پایین به مراتب ساده تر است. در حالی که این مشکلات در بزرگسالی زندگی فرد را مختل کرده و درد های غیر قابل تحملی را برای او به وجود می آورند. با انجام طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی، مشکلات موجود به موقع شناسایی شده و با روش های درمانی بسیار ساده ای برطرف خواهند شد. در حالی که اگر دانش آموز با این مشکلات پا به سنین بالاتر بگذارد، در معرض خطرات بزرگتری قرار گرفته و حتی مجبور به انجام عمل جراحی می شود.
مشکلات شایع در دانش آموزان
نوع نشستن و نحوه ایستادن دانش آموزان می تواند تاثیر زیادی بر فرم اسکلتی – عضلانی بدن آنها داشته باشد. استفاده از کوله پشتی های غیر استاندارد و حمل کیف ها ی سنگین می تواند تاثیر بسیار مخربی بر ستون فقرات این کودکان داشته باشد. عادات خواب و بازی کردن دانش آموزان نیز می تواند بر سلامت اسکلتی-عضلانی آنها در سال های بزرگسالی تاثیر بگذارد.
روی هم رفته این موارد می توانند در ادامه مشکلات خفیف یا حادی را برای دانش آموزان به دنبال داشته باشد. نحوه نشستن نادرست در دختران بیش از پسران خطر ابتلا به اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات را تشدید خواهد کرد. از این گذشته دانش آموزان ممکن است از پای پرانتزی، چرخش مفصل ران و صافی کف پا رنج ببرند. تمام این موارد با انجام طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی قابل شناسایی است.
ممکن است این موارد در سنین کودکی و به دلیل توانایی بالای بدن چندان مشکل ساز نشوند اما دانش آموز در سنین 18 تا 30 سالگی شاهد بروز علائم دردناکی خواهد بود که زندگی او را به کلی مختل خواهد کرد.
علاوه بر عادات غلط که منجر به بروز مشکلاتی در ساختار اسکلتی-عضلانی دانش آموز می شود، طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی می تواند منجی دانش آموزان در بسیاری از موارد دیگر نیز باشد. برای مثال، دانش آموزانی که از تنگی کانال نخاعی رنج می برند یا مشکلاتی را در ستون فقرات خود شاهد هستند، از همان کودکی درد هایی را تجربه می کنند که به هیچ عنوان طبیعی نمی باشند.
طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی با شناسایی این مشکلات مادرزادی در همان سال های اولیه مدرسه می تواند زندگی فرد را به کلی دگرگون کرده و او را از انجام عمل های جراحی سنگین در بزرگسالی نجات دهد.
والدین باید انجام طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی را در برنامه سلامت فرزند خود قرار داده و به این ترتیب با اقدامی هوشمندانه از بروز درد های حاد در کودک خود جلوگیری کنند. طرح غربالگری اسکلتی-عضلانی مشکلات کودک را شناسایی و درمان کرده و از این گذشته موجب تغییر شیوه زندگی فرزند شما خواهد شد.