در سال های اخیر پروتز کاربرد گسترده ای در علم پزشکی پیدا کرده است و افراد زیادی برای ترمیم بافت های عضلانی یا پوشاندن عیوب خود از این تکنولوژی بی نظیر استفاده می کنند. یکی از مواردی که نیاز به پروتز بسیار حائز اهمیت محسوب می شود، زمانی است که افراد دچار قطع عضو مثلا در ناحیه دست شده اند. در این مواقع از پروتز دست مصنوعی برای بهبود عملکرد فرد بهره می گیرند.
استفاده از پروتز توسط افراد مختلف دلایل زیادی دارد. اما مهم ترین دلیل کاربرد پروتز برای افراد، افزایش امید به زندگی و در نتیجه بازگشت به زندگی عادی به حساب می آید. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع پروتزهای دست مصنوعی و نحوه عملکرد آن آشنا سازیم. در صورتی که به کسب اطلاعات در این باره علاقه مند هستید، ادامه متن را از دست ندهید.
با پروتز دست مصنوعی آشنا شوید
پروتزهای دست مصنوعی یکی از انواع پروتز هایی به حساب می آید که افراد زیادی را به زندگی برگردانده و امید دوباره به افراد دارای قطع عضو بخشیده است. زمانی که شخصی بر اثر دلایل مختلف دچار قطع عضو در ناحیه دست می شود، گزینه های مختلفی برای انتخاب دست مصنوعی مناسب پیش رو دارد. درواقع تمامی نوع های پروتز دست مصنوعی یک کار را انجام نمی دهند.
برخی از آن ها پیشرفته تر از انواع دیگر هستند و تعداد دیگری از پروتزهای دست مصنوعی با توجه به محل قطع شدن دست بر اساس تشخیص پزشک برای فرد تجویز می شوند. پروتز دست مصنوعی در بسیاری موارد به شما کمک می کند و در اغلب حالات نیز این امکان را در اختیار شما قرار می دهد که تا درصد زیادی همچون دیگر افراد سالم شروع به کار کنید.
به طبع این گستره فعالیت برای شخصی که دچار قطع عضو شده است، تحریک کننده خواهد بود و او را به سمت استفاده از پروتزهای دست مصنوعی خواهد کشاند. اما یکی از سوالاتی که به وفور توسط افراد دارای قطع عضو پرسیده می شود، نحوه عملکرد این تکنولوژی است که در ادامه پاسخ این سوال را خواهیم داد.
روش کار پروتز دست مصنوعی
همانطور که قبلا نیز به آن اشاره کردیم، پروتزهای دست مصنوعی انواع مختلفی دارد که با توجه به تشخیص پزشک و در برخی موراد نیز بر اساس تمایل فرد معلول یکی از انواع این پروتز ها انتخاب می شود. با توجه به تفاوتی که در ساخت هر یک از پروتزهای دست مصنوعی وجود دارد، به طبع روش کار هر یک نیز متفاوت خواهد بود. در این بخش بنا داریم شما را با انواع پروتز دست مصنوعی و عملکرد هر یک از آن ها آشنا کنیم. اگر درباره روش کار این تکنولوژی منحصر به فرد و بی نظیر کنجکاو هستید، در ادامه متن نیز با ما همراه باشید.
دست مصنوعی تحت کنترل بدن
یکی از انواع پروتز دست مصنوعی که افراد زیادی را به ادامه زندگی امیدوار کرده است، دست مصنوعی تحت کنترل بدن نامیده می شود. این پروتز بر اساس طراحی ها و محاسبات دقیق و پیشرفته مهندسان به وجود آمده است و امکانات بسیاری را در اختیار فرد معلول قرار می دهد. یکی از خاصیت های فوق العاده این نوع پروتز دست مصنوعی، هماهنگی با بدن است. بدین معنا که فرد با استفاده از این پروتز نیازی به نیروی تحریک کننده خارجی ندارد و روش کار آن براساس حرکات انسان برنامه ریزی شده است.
این نوع از پروتزها به دو دسته تقسیم می شوند. در یکی از انواع این پروتزها باز شدن پروتز بر اساس خواست فرد و به طور ارادی صورت می گیرد. روش کار این پروتز دست مصنوعی به کمک کابلی انجام می شود که به پروتز وصل شده است. زمانی که فرد به این کابل فشار وارد می کند، پروتز باز شده و در صورتی که نیروی فشاری را از روی کابل بردارد، دست به طور خودکار بسته خواهد شد.
یکی دیگر از انواع این پروتزها بسته شدن طبق خواست فرد را فراهم می کند. بدین شکل که دست در حالت عادی به طور باز دیده می شود و زمانی که فرد تمایل داشته باشد، به واسطه کابل متصل شده به دست مصنوعی دست و از طریق اعمال نیرو توسط فرد معلول، دست باز خواهد شد. بیشتر پزشکان پروتزهای دست مصنوعی که به طور خودکار باز است را به افراد دارای قطع عضو توصیه می کنند.
دست مصنوعی با انرژی الکتریکی
یکی از بی نظیرترین کاربردهای برق در عرصه پزشکی، پروتزهای دست مصنوعی با انرژی الکتریکی به حساب می آید. در این نوع پروتزها به واسطه سنسورهایی که در دست کارگذاشته شده است، نیروی باقیمانده در عضلات و اعصاب بازوی فرد معلول را نادیده می گیرند. در نتیجه انرژی الکتریکی به کار رفته در دست های مصنوعی کمک کننده فرد برای انجام کارهای روزمره خواهند بود.
درواقع دست مصنوعی با انرژی الکتریکی آموزش های لازم را به شخص برای انجام درست حرکات به واسطه دست مصنوعی خواهد داد. در این نوع دست ها از عقربه های مایوالکتریک استفاده شده است که مسئولیت انتقال نیروی فرد را به وسیله سنسورها به پروتز دست مصنوعی بر عهده دارند.
همچنین باتری های مدرن و مطابق با تکنولوژی نوین در این سبک از پروتزها به کار گرفته شده است که قابلیت شارژ شدن نیز دارند. بسیاری از افراد تمایل بیشتر به دست های مصنوعی با انرژی الکتریکی را دارند و علت آن نیز برآورده کردن تمام اعمالی است که فرد قصد انجام آن ها را دارد. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که این نوع پروتزها برخلاف پروتزهای تحت کنترل بدن به شارژ مداوم نیاز دارند که در این صورت امکان به کارگیری آن ها در هر جایی امکان پذیر نخواهد بود. یکی دیگر از نکاتی که باید پیش از انتخاب این نوع پروتزها در نظر داشت، این است که نحوه کار و بازدهی آن ها به میزان باقی مانده دست فرد بستگی دارد. زیرا حرکات شخص توسط اعصاب و عضلات بر جای مانده کنترل خواهد شد.
پروتزهای پیشرفته
یکی از منحصر به فردترین تکنولوژی های حال حاضر، پروتزهای پیشرفته به حساب می آیند. این نوع از پروتزها انجام تمام کارهایی را که فرد می خواهد، به واسطه انگشتان دست مصنوعی امکان پذیر کرده است. درواقع فرد احساس می کند که دست خود را به همراه دارد و قابلیت کنترل همه چیز را خواهد داشت. در این نوع پروتز الکترودها با آرایش خاصی در کنار هم قرار گرفته اند که از سیگنال های دریافتی توسط بازوی فرد برای لمس اجسام استفاده می کنند.
به کمک پروتز دست مصنوعی، امید به زندگی را در خود زنده کنید
پروتزها انواع مختلفی دارند که از میان آن ها به پروتزهای دست مصنوعی پرداخته شد. این سبک از پروتزها دارای نوع های گوناگونی هستند که در هر نمونه پیشرفت تکنولوژی را به طور مشهود احساس می کنیم. اما آنچه که در تمام شکل های پروتز دست مصنوعی یکسان به حساب می آید، این است که برای افراد دارای قطع عضو در ناحیه دست به کار می رود.
یکی از پرکاربردترین پروتزهای دست مصنوعی، پروتز دست تحت کنترل بدن محسوب می شود که به طور کامل بر اساس سیستم عصبی و عضلانی بدن کارهای موردنیاز انسان را انجام می دهد. همچنین پروتزهای دست مصنوعی با انرژی الکتریکی را نیز در این مقاله توضیح دادیم و نحوه عملکرد و انواع آن را بیان کردیم.
اما یکی از پیشرفته ترین پروتزهای دست مصنوعی، پروتزی است که به وسیله الکترودهای موجود در آن کارهای روزمره انسان را به راحتی انجام می دهد. همچنین قابلیت لمس اجسام را از طریق حرکات انگشتان این پروتز امکان پذیر کرده است. درواقع ترکیب چندین علم مهندسی را در این سازه به زیبایی رویت خواهید کرد.
Source: www.hortonsoandp.com